A windszörf a legizgalmasabb és legsokoldalúbb vízisport. Egyaránt hihetetlenül gyors, és teli van akcióval, ugyanakkor tökéletes kikapcsolódás, és természetközeli élmény. A szörfözés teljesen környezetbarát sport, a felszerelés előállításán, és az utazáson túl semmilyen káros anyag, vagy zajszennyezést nem okoz. A szörf szállítása, összeszerelése, és a vízre szállás könnyen elvégezhető egyedül, segítség, vagy speciális infrastruktúra nélkül, ára  és fenntartása töredéke a többi vitorlás járműnek. A windszörf az egész világon engedély nélkül használható, a Balatonon mentes a kishajókra vonatkozó korlátozásoktól. A szörfözéshez nem szükséges különös fizikai erő,  vagy ügyesség, ugyanakkor minden izmot alaposan megmozgat. Tíztől száz éves korig, mindenkinek ajánlott.

Próbáld ki, és éld át te is a siklás, és a tökéletes szabadság élményét!

 

Windszörf történelem

A windszörf történelme az 1950-es években kezdődött. A hullámlovas deszka és a vitorláshajó ötvözésének elve többeket foglalkoztatott, Angliában Peter Chilvers, az USA-ban Jim Drake és Newman Darby építették az első prototípusokat. A szabadalom és a gyártáshoz való jog végül Jim Drake és társai kezébe került, és nekik köszönhető a találó "windsurf" elnevezés, ami a korábbi "sailboard" és "skate" neveket váltotta. Drake-ék törekvése, hogy a windszörfből a Laserhez hasonló egységes ONE-DESIGN osztályt faragjanak, és a sajátos amerikai szabadalom törvények miatt, amelyek nem engedélyeztek semmilyen módosítást, a windszörf fejlődése hosszú időre megtorpant.

A 80-as években szabadalmi védelem lejártával, és az új gyártók megjelenésével a windszörf gyors fejlődésnek indult, és soha nem látott népszerűségnek örvendett. A deszkákon megjelentek a lábtartók, elterjedt a trapéz használata, és a vitorlák is egyre stabilabbak lettek. Az új felszerelésekkel erős szélben és hullámzásban is lehetségessé vált a szörfözés, sőt hamarosan ez lett a legvonzóbb. Hawai-on elsőként sikerült meglovagolni az óriáshullámokat (jaws), és az ugrások, manőverek is egymás után jelentek meg. A windszörf népszerűségét az Olimpiai Bizottság is elismerte 1984-ben szerepelt először a játékokon.  A profi szörfösöknek rendezett világkupán olyan sztárok születtek, mint Robby Naish, vagy Björn Dunkerbeck.

A kilencvenes évek közepére a windszörf vesztett korábbi népszerűségéből, mivel a felszerelések specializálttá, és nehezen használhatóvá kezdtek válni.

Napjainkban a sport ismét növekedni kezd, köszönhetően a modern anyagok, és felhasználóbarát konstrukciók megjelenésének. Az olyan új és látványos ágazatok megjelenése, mint a freestyle windszörf szintén sokat tesz hozzá, hogy a windszörf mind népszerűbb a fiatalok körében is.

 

Hirdetés
Hirdetés