Meteorologiai állomás project a Viharsarokban

Az időjárás és szél előrejelző rendszerek - a szörfösök, vitorlázók és siklóernyősök legnagyobb örömére - hatalmas fejlődésen mentek keresztül az utóbbi időben. Sajnos 100%-os pontossággal semmilyen jóslás nem működhet, és különösen igaz ez a hazai bizonytalan szélviszonyokra. Gyakran előfordul, hogy az előrejelzés szörfös szelet és napsütést igér a Balatonra, de az indulás reggelén Budapesten az ablakon kinézve azzal szembesül a szörfös, hogy a teljes szélcsend mellé szemerkélő eső társul.

Széltérkép

Ilyenkor segíthet a döntésben egy webkamera, vagy egy valós adatokat mérő meteorológiai állomás. A legnépszerűbb ilyen rendszer az időkép.hu mérőállomás rendszere, amibe bárki bekapcsolódhat, aki beszerzi a szükséges mérőműszereket, és a mért adatokat közzéteszi. Minél többen vesznek részt a mérésben, az eredmények annál pontosabbak lesznek, és adott esetben jobban tükrözik a valóságot, mint a professzionális mérőállomások adatai.

Az amatőr mérőállomásokról azonban elmondható, hogy kevés teljesíti az elhelyezésükre vonatkozó szigorú előírásokat. A legtöbb engedményt általában éppen a számunkra legfontosabb tényező, a szélerősség mérésekor teszik, hiszen az átlagos felhasználónak ez a legkevésbé érdekes. Emiatt a legtöbb on-line széladat használhatatlan, de legalábbis megtévesztő lehet.

 


 

Hirdetés
Hirdetés